Изделия из натурального дерева
Телефон: +38-096-517-26-86
Email: mayster.krona@ukr.net
Головна Статьи Яку обробну дошку обрати? Короткий огляд.

Яку обробну дошку обрати? Короткий огляд.

14 січня 2015 р. 13:19
Обробні дошки відомі здавна. Але, незважаючи на поважний вік, цей кухонний аксесуар мало змінився. Як і раніше, їх використовують для нарізки, оброблення та розрубування продуктів. Деякі використовують обробні дошки в якості підставки під каструлі, жаровні і для сервіровки вже готових страв. У наші дні мало хто обходиться однією обробною дошкою, у кожного на кухні їх можна побачити кілька, причому у кожної своє призначення.

Дерево чи Пластик?

За старих часів кухонні дошки виготовляли тільки з деревини. Порівняно недавно в побут увійшли пластикові обробні дошки. Так що ж все-таки варто обрати - давайте розглянемо ...
До цього дня йдуть суперечки, дошки з якого матеріалу гігієнічні та найбезпечніші? Дослідження пластмасових і дерев'яних дошок з різними станами поверхні провів Американський департамент продовольства. Результати були наступними: бактерії після оброблення м'яса або інший сирої їжі легко змиваються з нових поверхонь як дерев'яних, так і пластикових дошок. Але зовсім інакше йдуть справи, якщо дошки були у вжитку і їх поверхня пошкоджена ножем - дерев'яні дошки за гігієнічністю випереджають пластикові. Виявилося, що з пластикових дошок вимити бактерії - практично неможливо! І бактерії розмножуються в порізах пластикових дошок з високою швидкістю. Саме тому в Америці заборонено використання пластикових дошок в закладах громадського харчування.

Ще один цікавий факт: експериментально доведено, що на поверхні дерев'яних обробних дощок з твердих порід деревини (дуб, граб, бук), бактерії практично не розмножуються, досить вимити таку дошку гарячою водою і витерти після використання.
 
Тепер час порівняти пластикові і дерев'яні обробні дошки. В якості критеріїв ми обрали ті, на які варто звернути увагу при виборі обробної дошки:
Критерій Дерев'яні Пластикові
Екологічність + -
Легкість миття та догляду + +
Не туплять ножі + +
Естетичність ++ +
Довговічність + -
Висока вартість + -
Колишні в експлуатації небезпечні в плані гігієнічності - +
Різноманітність форм + ++
Різноманітність кольорів + ++
 

Сподіваємося, що наш короткий огляд допоможе Вам зробити правильний вибір.